Destek alarak 6 yılda dünya markası oldu: 21 ülkeye ihraç ediyor
Karaman Elması Dünya Pazarlarında Kendine Yer Buldu
Elma yetiştiriciliğini babasından öğrenen 35 yaşındaki Erikçi, ihracata yönelik bir adım attı. 2019 yılında TKDK Karaman İl Koordinatörlüğüne sunduğu proje ile kurumdan hibe desteği alan Erikçi, 4 bin 500 metrekarelik kapalı alanda modern bir tesis inşa etti. Bu tesiste elma boyutlandırma, paketleme ve depolama gibi işlemler gerçekleştirilerek Hindistan, Malezya, Singapur, Tayland, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Libya gibi ülkelere ihracat yapmaya başladı.
Erikçi, tesisin çatısına kendi imkanlarıyla güneş panelleri yerleştirerek enerji ihtiyacını karşılamayı başardı ve bu sayede önemli ölçüde tasarruf sağladı.
’21 ÜLKEYE İHRAÇ EDİYORUZ’
Erikçi, tesislerinde modern cihazlarla işlenen elmaların boyut ve kalitesine göre ayrılarak paketlendiğini ve ihraç edildiğini belirtti. Yılda yaklaşık 20 bin ton elma işleyen Erikçi’nin üretiminin 15 bin tonu ihraç ediliyor. Erikçi, “TKDK desteğiyle kurduğumuz tesise getirdiğimiz teknoloji sayesinde 21 ülkeye yüzde yüz yerli üretim tarım ürünleri ihraç ediyoruz. Yaklaşık 2 milyon elma ağacıyla üretim yaparken çiftçilerden tedarik ettiğimiz ürünlerin yüzde 80’ini de ihraç ediyoruz” dedi.
Erikçi’nin tesisinde 80’i kadın olmak üzere toplamda 100 kişi istihdam ediliyor.
Karaman Elması Dünya Çapında Tanınır Hale Geldi
Erikçi, devletin desteklediği tesisler sayesinde Karaman elmasının dünya çapında tanınırlığının arttığını vurguladı. Karaman elmasının son 6 yılda dünya çapında marka haline geldiğini belirten Erikçi, elmasının yurt dışında tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden birinin aroma ve dayanıklılığı olduğunu ifade etti.
TKDK Karaman Koordinatörü Dr. Özgür Öztürk, Karaman’ın yıllık 750 bin tonu aşan elma üretimiyle önemli bir konumda olduğunu belirtirken, ilde kurulan modern tesisler aracılığıyla iç ve dış pazara Avrupa standartlarında elmalar sunulduğunu açıkladı.